Gruppe A (1987-1993):
Sigve Hølleland, Masfjorden (1995) – Henrik Øie Løbersli (1917) 1-0

Gruppe B
(1998-1999)
Petter A. Wadstensvik (1248) – Hallstein Søderholm, Lillehammer (-) 1-0

Gruppe D
(2002):
Mads Wollan Myhre (1432)Aleksander Fossan, Stavanger (1456) 0-1
Håkon Hammerås (-) – Håkon Hembre Helgøy, Sandved (703) 0-1
Eirik Lorgen (-) Jacob Kolstad Olsen, Alta (-) 1-0

Gruppe E
(2003):
Trygve Nilsen, Sevland (-) – Niklas Unneland (728) 1-0
Sander Glesnes, Sotra (-) – Øystein Furnes Hammervold (-) 1-0

Gruppe G (2005 og senere):
Mathias Unneland (-)Jonas Bringsvord, Nilsen, Søråshøgda (-) 1-0

Lørdagen er gjerne den viktigste NM-dagen med tre partier. Tommelfingerregelen i disse mesterskapene er at du er med i kampen om pallen hvis du ikke har avgitt mer enn ett poeng på de fem første rundene. Er gruppa jevn med mange remiser, kan man også være på skuddhold med 3,5 poeng.

Henrik møter en av Masfjordens sønner, NTG-kameraten Sigve Hølleland. Sigve har hvitfordelen og holder vel også et hårfint høyere nivå, men dette er vel spillere som kjenner hverandre så godt at man aner eimen av remis.

Petters motstander er uratet og har sitt ene poeng på wo. Det kan by på overraskelser, men i utgangspunktet er vel dette et parti Petter kan vinne. Toppnivået i gruppa er høyt, men Petter spiller så godt på sitt beste at en plass mellom 5 og 10 er fullt mulig.

Mads har deltatt i flere turneringer med Aleksander Fossan i årenes løp, men de har aldri møttes. Det kan bli et langt og spennende parti hvis de er våkne.

Ellingsøyas sønner møter motstandere vi kjenner lite til. Den ene med rating har bare konkurrert et års tid, så her har alle gode muligheter til å ta poeng.

Kl 09:38: Sigve spiller engelsk mot Henrik. Det virker ikke helt uventet, for Henrik ser ut til å ha gjort en forberedelse der han manøvrerer begge springerne over på dronningfløyen.

Petters motstander er ikke så rutinert, nei. Han bukket en springer allerede i sjettetrekket. Petter fanget den med et enkelt bondetrekk.

Kl. 09.52: Aleksander møtte Mads’ engelsk med c5, som vi forutså. Mads har pådratt seg en dobbeltbonde i b-linja. Det er lett å bytte den av, men det er masse taktiske motiver rundt bonden, og han tenker vel på om det er så lurt.

Både Niklas og Mathias står materielt over. Niklas har knepet et tårn med springeren og er nå på vei for å befri den nede i hjørnet.

Øystein har dessverre mistet dronninga si, og Håkon er springer under. Det spørs om de to partiene kan gå bra. Eirik er allerede i tårnsluttspill. Etter bondestrukturen ser det ganske jevnt ut.

Kl. 10.02: I Petters parti er det grusom overkjørsel. Han er nå tårn og springer over, dronningene er byttet av og han er i ferd med å sette inn nådestøtet. I Henriks parti letes det fortsatt etter posisjoner.

Kl 10.14: Petter har vunnet. Mads har bukket offiser og fått bare en bonde i betaling. Han har ikke gitt opp og satser nok etter hvert på å få motspill med en fribonde, men det ser svart ut, bokstavelig talt.

I AASL-partiene er situasjonen uforandret, med unntak av Eiriks parti der han nå bør vinne greit. Det virker som han har betydelig mer peiling på sluttspillteknikk enn motstanderen. Unnelandene har styrket stillingen og skal vinne greit nå.

Kl. 10.30: Mads har gitt opp. Som vanlig er forklaringen på bukken at han spilte for fort. Men det vil være mange av de beste som taper i neste runde i stedet, så muligheten for en god plassering er ikke kjørt.

Øystein og Håkon har tapt, mens Eirik har vunnet. Niklas har plutselig mistet dronninga, og det spørs om motstanderen berger evig sjakk, hvis han ser den.

Kl. 1048: Niklas greide ikke unngå tap. Han sto fortsatt over materielt tross tap av dronning, men fikk ikke mobilisert/omstilt styrkene før det var tapt. Mathias bruker nå lang tid på å planlegge matt med to tårn. Sånn skal det gjøres, sjakk handler ikke om å vise at man greier det fort! Det handler om å ikke gjøre feil.

I Henriks parti er sortfeltsløperne byttet av, og det er fortsatt kamp om sentrum. Henrik har brukt 25 min mer enn motstanderen og har ca 50 min igjen.

Kl. 11.14: Sigve angriper med springer, løper og to bønder på dronningfløya der det ser ut til å bli kamp om c6-feltet. Der står Henriks bonde, og faller den er han på defensiven. Da kan både en og to springere komme inn i en stilling med blant annet et innestengt tårn. Henrik har også brukt en halvtime mer.

Kl. 11.28: Mathias har satt matt. Henrik har kommet seg elegant ut av den smule knipa på dronningfløya etter springerbytte og har nå fått et godt sentrum i stedet. Sigve prøver å bryte det opp med f-bonden. Henrik har en knapp halvtime igjen på klokka.

Kl. 12.02:
Henrik har 12 trekk på de 18 minuttene det er igjen til tilleggstiden, dvs omtrent normalt til han å være. Henrik har fortsatt sentrum med bønder på d5 og e5, men Sigve har mer aktive offiserer. Det er spesielt en springer som Henrik må bruke noen tempi på å få i spill. Hvit står nok noe, men ikke avgjørende bedre.

Kl 12.27: Petter har vært innom og studert stillingen. Han ser en taktisk kombinasjon som gir vinst for Sigve, og han har omtrent en halvtime på å finne den, om han ikke allerede har sett den. Henrik har sju minutter på de siste sju trekkene.

Kl. 12.38: Her er det drama i kampen om få fortsette å sitte på bord 1! Sigve ville tvinge Henrik til et dronningbytte med minst vunnet bonde som utgang, men i trekk 35 med fire minutter igjen på klokka fant Henrik et gulltrekk som truer både den ubeskyttede springeren og tårnet på en gang. Det så ut til å komme totalt uventet på Sigve, som nå har gått i tenkeboksen. Han kan ikke ta Henriks springer med dronningen, for da tar Henrik tårnet. Og skal Sigve beskytte sin springer mister han et tempo og dermed kanskje også initiativet.

Kl. 12.57: Sigve greide å beholde initiativet. Henrik har greid tidskontrollen med litt under 30 sekunders margin, men har måttet ofre springeren for å holde seg i live. Han har en fribonde på dronningfløya, men dette virker litt tapt nå. Jeg er i hvert fall ikke i stand til å se noen tilstrekkelig oppholdende angrep mot hvigts materielle overtak.

13.00: Henrik har gitt opp. Neste runde starter 13.30 (15.30 for klasse a og B).