Gruppe A (1987-1993):
Ødøn Toth Engegård, Harstad (1774) – Henrik Øie Løbersli (1917) 1/2-1/2

Gruppe B
(1998-1999)
Ludvig Brannsether Ellingsen, Stavanger (1620) – Petter A. Wadstensvik (1248) 1/2-1/2

Gruppe D
(2002):
Andreas Salvesen, 1911 (1032) – Mads Wollan Myhre (1432) 0-1
Håkon Hammerås (-) – Eirik Lorgen (-) 0-1

Gruppe E
(2003):
Niklas Unneland (728)Thrisha Ravi Dev, Stavanger (-) 1-0
Øystein Furnes Hammervold (-) – Bård Kydland, Hå (-) 0-1

Gruppe G (2005 og senere):
Thomas Sekkingstad, Sotra – Mathias Unneland (-) 1-0

Klok av skade skal vi ikke regne på poeng-, oppsetts- og plasseringsmulighetene før etter denne nest siste runden. Det er mange som har drømt om deltagelse i nordisk, og glemt at de må holde følge også i nest siste runde for å komme på pallen. Her gjelder det å ha fokus på en kamp om gangen.

Og denne trekningen ser i hvert fall ikke så verst ut. Engegård har riktignok noe høyere FIDE-rating enn Henrik, men det skal likevel være poengmuligheter her. Ellingsen skal være i overkant for Petter, men sjakk går ikke alltid som forventet. Det er nok å nevne at Stavanger-spilleren i NM for ungdomslag i Kristiansund i februar tapte for 1911s Eivind Olav Risting, som Mads holdt til remis i samme turnering. Det gjelder å ha trua, uten å bli for naiv i forhold til hva som kreves. Mads har nå gode muligheter mot et ny 1911-spiller, Andreas Salvesen som har hatt stor ratingframgang det siste året.

AaSL kan under enhver omstendighet feire ett poeng, ettersom Håkon og Eirik møter hverandre. Også i de tre andre partiene skal det være ok poengmuligheter i sluttspurten.

0913: Petters motstander tenkte litt før sitt tredje trekk, men endte til slutt på spansk, i stedet for italiensk som han spiller en del. Det skulle ikke spille noen rolle for Petter. Også Henrik møter spansk, der han spiller en variant der han etter avbytte i sentrum har satt den andre springeren sin på d6. Mads spiller slavisk mot d4 c4.

Eirik har allerede loppet Håkon for en springer, og begge dronningene er av brettet. I de andre AaSL-partiene er det ennå tidlig og desto mer uavklart.

Kl. 09.33: Eirik har vunnet det interne Ellingsøy-oppgjøret, mens Øystein har tapt. Unneland-brødrene står helt jevnt mot sine motstandere.

Andreas prøvde å få inn et angrep med dronning og løper på samme diagonal mot Mads, som avverget ganske enkelt med springeren. Så spørs det om Andreas hadde en plan med å få springeren flyttet. Foreløpig ser det jevnt ut.

Petter har kommet greit ut. Han kan få til et visst trykk på dronningfløya, der hvit har en innestengt løper, men det spørs om forberedelsene tar så lang tid at Ludvig rekker å løse det. Ødøn og Henrik har byttet av en lett offiser, men Henrik har løperparet, og det står der det skal på dette stadiet – på e2/e3. Det gir Henrik muligheten til å utfordre d4-bonden med c5, og det er det han nå gjør.

Kl. 09.56: Petter har påført motstanderen en dobbeltbonde i c-linja. Hvits forsøk på å løse problemet ble avvist av Petter, som slo med sin b-bonde på a4, men det ga hvit muligheten til å gå opp med tårnet og nå sette trykk på Petters a-bonde. Utfordringen er løsbar, men Petter må kanskje i forsvar for å løse det, og det er nok hensikten.

Ødøn har spilt opp en sterk springer i stedet for å ta bondeutfordringen. Henrik regner nok på truslene den kan representere.

Mads er i sluttspill med to tårn og likefargede løpere. Den gode nyheten er at han er bonde over, og at den er en fribonde i d-linja. Det skal være nok til å vinne hvis han spiller nøyaktig.

Mathias er i tårnsluttspill med to bønder hver på hver sin fløy. I Niklas sitt parti er lite avklart. Thrisha kommer åpenbart fra en sjakkultur der man setter pris på et godt posisjonelt part. Det er litt artig å se, midt oppe i all den hodeløse lynsjakken som praktiseres rundt dem.

Kl. 10.08: Mads har allerede vunnet. Like tabloid som sin far beskriver han metoden som “fiksfaks”. Det får duge foreløpig. til vi får analysert partiet.

Petter måtte bite i det sure eplet. Han fant det tryggest å bytte av hvits løper, men det ga samtidig hvit mulighet til å rette ut bøndene. Totalt sett var det nok likevel den beste strategien.

Henrik valgte å bytte av også den andre løperen og har nå løperparet mot springerparet. Bondestrukturen lukter remis (begge har 3+3 regnet fra randen), men Henrik har nå klart best materiell for sluttspillet og vil nok satse på å vinne.

Kl. 10.30: Petter har litt problemer nå. G7-bonden i kongestillinga hans synes fortapt. Han taper ikke materiell, men festningsverket får et svært hull.

Ødøn har kjørt frem dronningen og kommer nok snart med springerne også. Det er nok han sjanse å angripe nå.

KL. 11.07: Niklas vant og har nå tre poeng. Mathias tapte i et sluttspill som nok var remis.

Nå skjer det ting her i andreetasjen. Petter har vunnet kvalitet og er i ferd med å bytte seg ned. Ifølge Mads vinner han nå også bonde. Petter har også god tid til å finne de riktige trekkene i sluttspillet. Dette ser riktig bra ut!

Kl. 11.12: Jada, Petter byttet av den siste lette og har nå løper mot springer på et brett med veldig spredte bønder. De har fire hver da det ser ut som Petter ofret en ellers fortapt dobbeltbonde for å få kongen enda lenger unna begivenhetene. Nå er nok planen å overbelaste den stakkars springeren, som ikke kan dekke alle bøndene samtidig.

I Henriks parti har de byttet av alle de lette pluss et tårn, slik at det er ett tårn, dronninger og seks bønder igjen. Det ikke bare lukter, men stinker remis. På de andre bordene er det ennå uavklart.

Mads ser ut til å møte Andreas Tryggestad i siste runde, trolig med hvit (kan du dobbeltsjekke i forhold til reglene, Tore?). Det blir tøft, men Mads har hatt en ganske lett reise fram på førstebord, så det er rettferdig nok.

Kl. 1132: Ellingsen har ikke tenkt å gi seg. Han har fått kongen i bedre posisjon, og Petter har foreløpig ikke fått uttelling for tårnet.

Ødøn (eller er det Henrik) synes ikke interessert i remis. De samme offiserene er på brettet, og det er beinhard kamp om å plukke bønder.

Kl. 11.40: Da er det to mot to bønder på Petters brett. Ellingsen må nå velge om han skal plukke Petters fribonde eller forsvare sine egne to. Den ene ryker nok uansett.

Henrik er bonde under. B-bonden er tatt, og det ikke bra, for da har han tre øyer. Men det bør fortsatt være mulig å greie remis, og vinne med en feil.

Kl. 11.49: Liker ikke Petters stilling nå. Fribonden i e-linja er sperret av springeren og angrepet av kongen, og det passiviser Petters tårn. Dermed har Ellingsen to bønder (g og h) mot Petters h-bonde, og Ellingsens konge har kort vei til begge arenaer. Petter er nok avhengig av å få tårnet i spill. Han har 36 minutter mot Ellingsens ca 15.

Henrik prøver å bytte dronning nå.

Kl. 12.10: Det ble remis på Petter, og det er vi meget godt fornøyd med mot en 1600-spiller. Muligens hadde han vinstsjanser på et stadium, dette får vi analysere nærmere i klubben.

Henrik er fortsatt bonde under, og begge har 11 minutter igjen (+ 30 sek. pr. trekk). Petter synes det ser ut som vanskelig for Henrik å få til et angrep.

Kl. 12.32: Henrik er nå to bønder under, men det har i grunnen lite hensikt å telle dem. Her handler det mer om å beholde angrepsinitiativet. Henrik har omringet hvits konge med tårn og dronning, men det er vanskelig å se hvordan han skal fange den. I mens er tiden løp ned til 2 min for Ødøn og 9 min for Henrik. Ødøn virker betraktelig mer stressa, så det er mulig at Henriks plan er å få ham til å gjøre feil i tidsnød.

Kl. 12.37: Ødøn tilbød remis etter at dronningene for av brettet, og Henrik tok i mot på flekken. Det var ikke mye å si på det.

Da skal vi i gang med å regne litt her.